Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Recover programi
Ned Feb 24, 2008 11:30 pm od Admin

» Ako zelite neki program anemozete ga naci slobodno se javite
Pon Feb 18, 2008 11:47 pm od Admin

» Na kritiku moje Strine
Uto Jan 01, 2008 11:31 pm od Admin

» Higijena racunara
Ned Dec 16, 2007 12:12 am od Admin

» Vaš računar i operativni sistem - osnove
Ned Dec 16, 2007 12:02 am od Admin

» Microsoft Virtual PC 2007 verzija 1.0
Sub Dec 15, 2007 11:53 pm od Admin

Tvoja brzina na netu
Test your Internet connection speed at Speedtest.net
hitrang

Sajt sa korisnim Tweakovima i ostalim programima

Ići dole

Re: Sajt sa korisnim Tweakovima i ostalim programima

Počalji od Admin taj Sub Nov 17, 2007 6:53 pm

NEVALJALI AUDIO I VIDEO

Nevolje s konverzijom audio datoteka

PROBLEM: Easy CD Creator kompanije Roxio je sjajan program, ali nije pogodan za konverziju samo jedne jedine audio datoteke.

REŠENJE: Nema smisla potrošiti više vremena na učitavanje programa nego na njegovo korišćenje za konverziju datoteke. Besplatan program DBpowerAMP Music Converter kompanije Illustrate konvertuje .wav datoteke u format MP3 (i obrnuto) za samo nekoliko sekundi.

Pritisnite muzičku datoteku desnim tasterom miša u Windows Exploreru, izaberite Convert To i pritisnite Mp3 ili Wave. Ovaj program omogućava menjanje izlaznog direktorijuma i promenu imena konvertovanih datoteka. Možete ga preuzeti s adrese find. pcworld.com/37409.

Lepljivi MP3 adapteri za automobilski kasetofon

PROBLEM: Kad god sam pokušao da MP3 plejer kompanije Creative ubacim u automobilski kasetofon pomoću odgovarajućeg adaptera, on bi se zaglavio. To me toliko nervira da ga više i ne nosim.

REŠENJE: Uređaj AudioBug (35 USD) kompanije Aerielle reprodukuje datoteke s MP3 plejera na radiju. On radi sa svim uređajima koji imaju standardni 3,5-inčni izlazni audio priključak (a imaju ga svi kućni muzički stubovi). Ja sam izabrao model koji podržava četiri FM frekvencije: 88,1, 88,3, 88,5 i 88,7 MHz. Detaljnije informacije o ovoj "audio bubi" potražite na Web adresi http://www.aerielle.com./

Jačina zvuka na nivou

PROBLEM: Većinu pesama iz moje kolekcije prebacio sam s kompakt diskova u format MP3. PROBLEM je u tome što je pesma "Fanfare for the Common Man" bila preterano glasna, dok je sledeća pesma "Take Five" bila previše tiha.

REŠENJE: Trik je da podesite (ili normalizujete) nivo zvuka prilikom prebacivanja MP3 datoteka na disk. Međutim, kada pesmu presnimite s kompakt diska, problem je u plejeru. Microsoftov Windows Media Player normalizuje nivo zvuka MP3 datoteka prilikom reprodukcije. Pritisnite View-Enhancements-Crossfading and Auto Volume Leveling. Ako želite trajno rešenje problema, iskoristite MP3Gain, besplatan i vrlo zgodan uslužni program koji analizira i normalizuje nivo zvuka svih MP3 datoteka. Program možete preuzeti s adrese find.pcworld.com/37412.

Neposlušni video zapisi

PROBLEM: Moja borba s Windows Media Playerom se rasplamsava.

REŠENJE: Postoji obilje formata za digitalni video, ali svaki od njih zahteva drugačiji kodek za reprodukovanje (program koji komprimuje i dekomprimuje video zapise). Otvorite Windows Media Player, pritisnite Tools-Options-Player i potvrdite polje Download codecs automatically, zatim pokušajte da reprodukujete video zapis.

I dalje nemate sreće? Možda nemate baš onaj kodek koji vam treba. Proverite da li imate Windows Media Plyer 9 za Windows XP ili verziju 7.1 za Windows 98, Me i 2000. Posetite adresu find.pcworld.com/37415 da biste preuzeli odgovarajuću verziju.

Presušeni medijski tokovi

PROBLEM: Strašno me nervira snimanje video zapisa koje bi hteo da gledam kada nisam povezan s Internetom. Izgleda da Windows Media Player nema ovu mogućnost, kao ni svi drugi medijski plejeri koje sam probao.

REŠENJE: Tokom reprodukcije, većina video zapisa se automatski snima na čvrsti disk. Kada ih pronađete, preimenujete i premestite, moći ćete ponovo da ih gledate. Dok se video zapis reprodukuje, ime datoteke se, po pravilu, može videti u naslovnoj liniji plejera. Datoteku možete pronaći i pretraživanjem čvrstog diska tako što ćete tražiti sve datoteke koje imaju odgovarajući nastavak. Izaberite Start-Find-Files or Folders (u Windowsu 98 ), Start-Search-For Files or Folders (u Windowsu Me i 2000) ili Start-Search (u Windowsu XP). Zatim u polje "Named" (u Windowsu 98 ), "Search for files or folders named" (u Windowsu Me i 2000) ili ŐAll or part of the file nameŐ (u Windowsu XP) unesite sledeće nastavke imena datoteka: *.avi,*.mpg,*.mpeg,*.asf,*.mov,*.rm,*.wmv.

Ove datoteke treba pronaći odmah posle reprodukcije (jer će se izgubiti posle pražnjenja privremenih direktorijuma), pa pretragu ograničite na najnovije datoteke. U Windowsu 98, ovaj kriterijum se podešava na kartici Date; u Windowsu Me i 2000 treba pritisnuti hipervezu Search Options. U Windowsu XP pritisnite polje When was it modified i izaberite Specify dates; podrazumevana vrednost je tekući datum. Kada pronađete datoteku (verovatno će imati privremeno ime), preimenujte je i premestite u neki drugi direktorijum. Posle premeštanja je možete dva puta pritisnuti tasterom miša da biste je otvorili. Pogledajte odeljak "Pet besplatnih uslužnih programa" da biste saznali kako da snimite filmove u formatu Flash.

Video zapisi bez čitača

PROBLEM: Neke video datoteke koje puštam u Windows Media Playeru otvaraju u čitaču lokacije koje ne želim da posetim.

REŠENJE: Izvor takvog agresivnog ponašanja je HTML skript ugrađen u brojne Windows Media datoteke. Besplatan uslužni program WMPopKill Breta Bartolomjua omogućava isključivanje skriptova. Program automatski preuzima sve zakrpe koje su potrebne za pojedine verzije Windows Media Playera. Preuzmite ga s adrese find.pcworld.com/37430.

Superkolačići ugrožavaju privatnost

PROBLEM: Nije mi bilo prijatno kada sam otkrio da Windows Media Player koristi jedinstvene identifikacione brojeve za razmenu podataka o korisnicima s drugim Web lokacijama.

REŠENJE: Da biste u WMP 7 i novijim verzijama isključili ovu mogućnost, izaberite Tools-Options-Privacy. Poništite potvrdu polja Allow Internet sites to uniquely identify your Player or Send unique Player ID to content providers (u zavisnosti od verzije) i pritisnite OK. Detaljnije informacije o superkolačićima možete pronaći na adresi find.pcworld.com/37433 na kojoj se nalazi lokacija Ričarda M. Smita. Na adresi find.pcworld.com/37436 videćete superkolačiće u akciji.

Mane Media Playera

PROBLEM: Svaki put kada Windows Media Player pokuša da pristupi Internetu, moj zaštitni zid (ZoneAlarm kompanije ZoneLabs) ispiše dosadno upozorenje. Premda sam dozvolio pristup, zaštitni zid ponavlja isto pitanje. U čemu je problem?

REŠENJE: To je vrlo pametno s njegove strane. ZoneAlarm jednostavno radi svoj posao - vodi računa o tome šta sa Interneta stiže na računar i šta se s njega šalje. Windows Media Playeru možete dati trajnu dozvolu za pristupanje Internetu tako što ćete označiti polje Remember this answer the next time I use this program u dijalogu s upozorenjem pre nego što pritisnete Yes (SLIKA 4). To vam, ipak, ne preporučujem. Windows Media Player voli svuda da gura svoj nos, pa tako preuzima omote albuma kada puštate MP3 datoteke, ili pak koristi identifikacioni broj da bi prijavio vaše kretanje i navike Microsoftovoj Web lokaciji. Zarad privatnosti, odlučujte od slučaja do slučaja da li ćete plejeru omogućiti pristup Internetu. Ako WMP hoće da preuzme video zapis koji ste zahtevali, u redu. Ukoliko se, međutim, upozorenje pojavi prilikom puštanja datoteka koje se nalaze na računaru, naložite ZoneAlarmu da ga blokira.

Snimite CD deo po deo

PROBLEM: Kada sam prvi put upotrebio ugrađenu alatku Windowsa XP da bih snimio CD, otvorio sam Windows Explorer i odabrao gomilu datoteka u desnom oknu. Potom sam ih prevukao na ikonicu CD-RW uređaja u levom oknu, pritisnuo balončić na kome je pisalo You have files waiting to be written to the CD i u oknu CD Writing Tasks odbrao Write these files to CD. Šta je trebalo da radim ako nisam hteo odmah da snimim CD? Recimo, da sam želeo kasnije da dodam neke datoteke i potom ih sve snimim odjednom - kako bih to mogao da uradim?

REŠENJE: Kada prevučete prvih nekoliko datoteka na ikonicu CD uređaja, zanemarite poruku u balončiću (ionako će ubrzo nestati) i dodajte izabrane datoteke. Kada ste spremni da snimite CD, otvorite My Computer, Windows Explorer ili bilo koji drugi prozor direktorijuma; desnim tasterom pritisnite ikonicu CD-RW uređaja i odaberite Write these files to CD. (Datoteke možete snimiti i pomoću okna Writing Tasks: desnim tasterom pritisnite ikonicu CD uređaja, izaberite Open i pritisnite Write these files to CD.) Ukoliko se predomislite pre snimanja, otvorite okno CD Writing Task i odaberite Delete temporary files.


INTERNET PROBLEMI

Problemi sa DSL modemom

PROBLEM: Nebrojene sate sam pokušavao da otkrijem zašto preko DSL veze ne mogu da pristupim Internetu. Proverio sam vezu raznim alatkama, ponovo podesio filtre za reklame i iskačuće prozore, čeprkao po Windowsovim TCP/IP parametrima i napokon odustao - pozvao sam tehničku podršku, ali ni to nije dalo rezultate.

REŠENJE: Kada izgubite Internet vezu, probajte da otklonite problem dvominutnim restartovanjem DSL modema (važi i za kablovske modeme). Ne znam zašto ne postoji alatka za dijagnosticiranje koja će vam saopštiti kada je neophodno restartovati uređaj za pristup Internetu.

Pogađanje izgubljene lozinke

PROBLEM: Internet Explorer je automatski upisao lozinku u odgovarajuće polje kada sam ponovo posetio Web lokaciju. Želeo sam da zapišem lozinku, ali nikako nisam mogao da je se setim.

REŠENJE: Besplatna alatka Asterisk Key s lokacije Lostpassword.com može da prikaže lozinku skrivenu iza praktično svakog polja sa zvezdicama. Preuzmite je s lokacije find.pcworld.com/37451 ili s našeg diska ali, molim vas, pažljivo je koriste.

Statusni red koji nestaje

PROBLEM: U Internet Exploreru 6 povremeno naprasno nestane statusni red u dnu ekrana. (Kada mišem pređem preko neke veze, u njemu se ispiše adresa na koju veza vodi.) Tada moram da odaberem View-Status Bar da bih ga ponovo prikazao.

REŠENJE: Da biste otklonili ovu grešku, otvorite samo jedan prozor u IE 5 ili novijem i odaberite View-Status Bar (ako već nije prikazan). Desnim tasterom pritisnite prazan prostor u statusnom redu IE i proverite da li je potvrđeno Lock the Toolbar. Držite pritisnut taster i pritisnite znak "X" u gornjem desnom uglu prozora da biste ga zatvorili. Otvorite Windows Explorer i proverite da li je označena opcija View-Status Bar. Pritisnite desnim tasterom prazan prostor u statusnom redu Windows Explorera i proverite da li je označena opcija Lock the Toolbars, a potom odaberite Tools-Folder Options-View-Apply to all folders. Pritisnite Yes kao potvrdu i OK da biste zatvorili dijalog. Držite pritisnut taster i pritisnite "X" u gornjem desnom uglu da biste zatvorili prozor.

Blokirajte nove neželjene poruke

PROBLEM: Odnedavno dobijam iskačuće reklame čak i kada ne krstarim Webom.

REŠENJE: Reklame koje se prikazuju preko Windowsove usluge Messenger Service (poznate kao direktne reklame) su iskačuće poruke koje se šalju na niz IP adresa. Ako imate Windows 98 ili Me, nemojte brinuti, ali ukoliko koristite Windows 2000 ili XP bez softverskog zaštitnog zida ili ako niste priključeni na usmerivač s hardverskim zaštitnim zidom, verovatno ćete viđati ove reklame. Da biste ih zaustavili pre ponovnog pokretanja računara, iskoristite Windowsovu konzolu Services. Izaberite Start-Run, unesite services.msc i pritisnite . U desnom oknu, pritisnite Messenger desnim tasterom miša i izaberite Stop. Ukoliko želite trajno rešenje, posetite adresu find.pcworld.com/37454 i preuzmite Shoot the Messenger Stiva Gibsona, program koji eliminiše neželjene poruke iz Windows Messengera, ali se može iskoristiti i za blokiranje ovih reklama.

Zaboravni IE

PROBLEM: Iz nekog razloga, Internet Explorer ponekad zaboravi da treba da se pokrene u prozoru maksimalne veličine.

REŠENJE: IE New Window Maximizer je besplatan uslužni program koji automatski maksimizuje svaki novi prozor Internet Explorera. On omogućava i da skrivate i zatvarate sve prozore Internet Explorera pritiskom na zadatu kombinaciju tastera. Preuzmite ga s adrese find.pcworld.com/37460.

Podešavanje mreže

PROBLEM: Moram da menjam mrežne parametre prenosivog računara svaki put kada se priključujem na hotelsku ili klijentovu mrežu. Zato uvek nosim parče papira na kome su zapisani parametri moje mreže; posle podešavanja, Windows traži da ponovo pokrenem sistem.

REŠENJE: REŠENJE ovog problema je NetSitcher J.V. Hensa, šerverski program od 14 USD koji omogućava snimanje nekoliko skupova mrežnih parametara. Kad god pristupate novoj mreži, dodajte i snimite odgovarajuće parametre. Kada se vratite kući, vratite stare parametre pomoću samo nekoliko pritisaka na taster miša. Dok Windows insistira na ponovnom pokretanju sistema u svakom slučaju, NetSwitcher to traži samo ako ste izmenili vrednost određenih parametara. Dodatni savet: Ukoliko imate problema da se povežete s mrežom, iskoristite iznenađujuće detaljnu alatku za proveravanje mreže smeštenu u dubinama Windowsovog Help and Support Centra. Pritisnite Start-Help and Support, izaberite Networking and the Web, pritisnite Fixing networking or Web problems s leve strane, a zatim i Diagnose network configuration and run automated networking tests s desne. Izaberite Scan your system. Ako želite ceo arsenal, pritisnite Set scanning options i potvrdite sva polja pre nego što izaberete Scan your system.

Zapušene širokopojasne cevi

PROBLEM: DSL pristup Internetu u mojoj kući iznenada se znatno usporio. Probao sam sve trikove kojih sam se setio da bih ga ubrzao, ali nisam imao uspeha.

REŠENJE: Davalac Internet usluga podesio je usmerivač tako da koristi specifične DNS adrese. Kasnije su te adrese izmenjene, ali davalac se nije setio da o tome obavesti svoje klijente. Ukoliko se veza uspori, a ne znate uzrok, pozovite službu tehničke podrške davaoca Internet usluga i proverite da li su izmenjene DNS adrese.
ALATKE

Pet besplatnih uslužnih programa
Da biste rešili neke računarske probleme, trebaće vam dobri uslužni programi. Preuzmite ih s adrese find.pcworld.com/37469 ili s našeg diska.
Prelazak između Internet Explorerovih prozora: Kada krstarite punom parom i imate otvorene tri aplikacije i pet sesija Internet Explorera, između njih prelazite pomoću tastera -. Besplatan program IEScroll Breta Bartolomjua namenjen je samo Internet Exploreru. Instalirajte ga i pritisnite taster da biste prešli na sledeći otvoreni prozor.

Izmenite slike koje se ne mogu menjati: Kada gomilu slika iskopirate na kompakt disk, one će dobiti atribut Read Only, što je vrlo neprijatno ako kasnije morate da ih vratite na čvrsti disk da biste ih doradili. Besplatna alatka CROA Dejvida Krouela omogućava da direktorijum pritisnete desnim tasterom miša i izaberete opciju Clear Read-Only Attributes.

Zamena za zastupnički server: Kada nosite prenosivi računar na put, uvek morate da podešavate parametre Internet Explorerovog zastupničkog servera pre nego što se priključite na hotelsku ili klijentovu vezu s Internetom. REŠENJE je ProxyPal, besplatan dodatak za IE koji omogućava uključivanje i isključivanje zastupničkog servera. Da bi izmene imale efekta, morate zatvoriti i ponovo otvoriti Internet Explorer.

Kopija liste MP3 pesama: Ako listu MP3 pesama želite da pošaljete prijatelju e-poštom kao tekstualnu poruku umesto pojedinačnog kopiranja svakog imena datoteke, iskoristite PrintFolder, besplatan uslužni program čija je jedina namena da snima ili štampa spiskove datoteka iz direktorijuma.

Reprodukujte Flash datoteke: Ako ste ikada uživali u reprodukciji filma u formatu Flash na nekoj Web lokaciji, znate kako je teško ponovo ga reprodukovati ili podeliti s prijateljima. Zato treba da nabavite program Flash Movie Extract Pilot; on automatski pronalazi datoteke u formatu Flash u ostavi čitača, reprodukuje ih i snima u direktorijum po izboru.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 214
Datum upisa : 23.08.2007

Pogledaj profil korisnika http://kompijteri.bestofforum.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sajt sa korisnim Tweakovima i ostalim programima

Počalji od Admin taj Sub Nov 17, 2007 6:53 pm

NADOGRADNJE

PROBLEMI ČITALACA: Kada sam nadogradio Netscape, izgubio sam mogućnosti koje sam rado koristio. Nadogradnja PrintMastera nije htela da radi s poboljšanim Netscapeom, a kada sam mehaničkog miša zamenio optičkom kuglicom, neke sjajne mogućnosti su nestale.

REŠENJE: Pomalo stidljivo, uklonio sam "nadogradnje" iz sistema i ponovo instalirao stare verzije. Vratile su se sve mogućnosti koje volim. Poslao sam poruku kompaniji Netscape i dobio sledeći odgovor: "Zahvaljujemo, iskoristićemo Vaše primedbe da unapredimo buduće proizvode". Čekajte malo, vaš stari proizvod je bolji od novog!

POVEZIVANJE PERIFERIJA

PROBLEM: Prenosivi računar ne koristim samo kada putujem nego i kod kuće, kao stoni model. Međutim, povezivanje svih periferijskih uređaja i isključivanje kablova kada idem na put vrlo je naporan posao.

REŠENJE: Hi-Speed USB 2.0 DockStation (120 USD) kompanije Belkin znatno olakšava pakovanje i raspakivanje prenosivog računara. Ovaj uređaj ima jedan paralelni, jedan serijski i dva USB 2.0 priključka, kao i VGA i eternet konektore. Pomoću njega sam priključio monitor, tastaturu, štampač i druge periferijske uređaje, a do prenosivog računara vode samo dva kabla. Kada odlazim iz grada, samo ih isključim iz računara Ń i spreman sam za put. Detaljnije informacije potražite na adresi find.pcworld.com/37397.

IKONICE

Pretrpana sistemska paleta

Nepozvane ikonice AOL-a, Netscapea, Reala, Yahooa i drugih programa u sistemskoj paleti zauzimaju mesto na ekranu i nemilice troše resurse. Preduzmite sledeće mere da biste sprečili programe da neovlašćeno razbacuju svoje ikonice po radnoj površini, meniju Start i sistemskoj paleti i da biste ih uklonili kada se pojave.

Pratite instalaciju: Pratite proces instaliranja softvera. Uvek izaberite prilagodljivu instalaciju (umesto da programu za instaliranje prepustite potpunu kontrolu) tako da možete zadati gde će program smestiti svoje ikonice. On će se u svakom slučaju nalaziti u podmeniju All Programs menija Start.

Zaštitite sistemsku paletu: WinPatrol je besplatan uslužni program koji vas upozorava kad god neki program pokuša da se smesti u meni Startup ili bazu Registry. On čuva sva mesta na koja loši momci mogu postaviti trojance ili programe za automatsko pozivanje telefonom. Kada WinPatrol otkrije da neki program pokušava da se smesti u meni Startup, prikazaće upozorenje; programu možete odobriti da se smesti u meni Startup, ali ako mu to ne dozvolite, WinPatrol će blokirati sve naredne pokušaje tog programa da se smesti u meni Startup.

Očistite sistem: Zadržite pokazivač miša iznad ikonice da biste videli koju aplikaciju pokreće. Pritisnite Start-Programs (All Programs u Windowsu XP)- Startup da biste proverili da li se u meniju Startup nalaze i programi koji ne bi trebalo da se učitavaju automatski tokom pokretanja Windowsa. Iskoristite besplatan program Startup Control Panel da biste uklonili takve programe. Ovaj program možete preuzeti s adrese find.pcworld.com/37472.


AKTIVNI WI-FI

PROBLEMI ČITALACA: Svaki put kada se pomoću Wi-Fi kartice u prenosivom računaru povežem s Internetom, pojavljuje se dosadna poruka: "One or more wireless networks available".

REŠENJE: Da biste ograničili Wi-Fi karticu samo na primarnu vezu, pritisnite My Computer desnim tasterom miša i izaberite Properties-Device Manager. Otvorite Network adapters i desnim tasterom miša pritisnite karticu. Izaberite Properties-Resources i poništite potvrdu polja Use automatic settings. U redu "Settings based on" izaberite Basic configuration 0000 i pritisnite OK. Ubuduće će kartica tražiti isključivo primarnu mrežu.


POVRATAK VELIKOG ADAPTERA

PROBLEM: Prošle godine sam prikazao rešenje za velike AC adaptere (find.pcworld.com/36992), ali i dalje provodim mnogo vremena na podu kancelarije, uključujući ova čudovišta u uređaj za zaštitu od prenapona.

REŠENJE: Ovih dana sam sebe oslobodio muka pomoću nekoliko pametno napravljnih produžnih kablova koje sam kupio od kompanije Cables Unlimited (find.pcworld.com/36995). Power Strip Liberator (8 USD) je produžni kabl, dok Power Strip Liberator II (9 USD) ima i Y-priključak koji mi omogućava da prikačim dva adaptera na jednu utičnicu. Ova dva kabla su se već isplatila, jer ne moram da kupujem nove pantalone, niti da plaćam doktora zbog bolova u zglobovima.Korisni linkovi:

http://www.gpick.com/tq/
http://www.winguides.com/
http://solair.eunet.yu/~conic/ Ica Online - Tips & Tricks na srpskom
http://www.jsiinc.com/reghack.htm
http://www.windows-help.net/windows98/
http://www.activewin.com/tips/index.shtml
http://www.tipsdr.com/
http://www.onecomputerguy.com/tips.htm
http://www.winguides.com/registry/
http://www.windows-tweaks.info
http://www.bulterijer.co.yu/tit/index.htm
http://www.kayodeok.btinternet.co.uk

Korisni tweak alati:
Tweak Alati:
WinSpeedUP **
Microsoft TweakUi Power Toys
Tweak UI 1.33
Tweak-XP Pro ***
Customizer XP i Customizer 2000
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 214
Datum upisa : 23.08.2007

Pogledaj profil korisnika http://kompijteri.bestofforum.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu