Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Recover programi
Ned Feb 24, 2008 11:30 pm od Admin

» Ako zelite neki program anemozete ga naci slobodno se javite
Pon Feb 18, 2008 11:47 pm od Admin

» Na kritiku moje Strine
Uto Jan 01, 2008 11:31 pm od Admin

» Higijena racunara
Ned Dec 16, 2007 12:12 am od Admin

» Vaš računar i operativni sistem - osnove
Ned Dec 16, 2007 12:02 am od Admin

» Microsoft Virtual PC 2007 verzija 1.0
Sub Dec 15, 2007 11:53 pm od Admin

Tvoja brzina na netu
Test your Internet connection speed at Speedtest.net
hitrang

Kako instalirati WinXP ( for dummies )

Ići dole

Kako instalirati WinXP ( for dummies )

Počalji od Admin taj Sub Nov 17, 2007 5:55 pm

Instalacija Windows XP Pro OS-a i Service Pack dodataka.

Na samom početku predlažem da isključite sve komponente koje imate na računaru, kao npr. Skener, Printer, Web kameru i ostale uredaje.
Za početak ćete morati otići u bios i namestiti da vam se računar podigne sa CD-ROM-a. Pri startu računara, odmah posle paljenja, pritiskajte taster DEL na vašoj tastaturi. On se nalazi iznad kursorskih tastera (strelice u sva četiri smera). Kada ste ušli u Bios pokušajte naći neku od sledećih stavki ili sličnu stavku:

First Boot Device, Boot priority, Boot order ili slično.

Potrebno je namestiti da vam se računar pokreće sa CD-ROM-a tj, njega je potrebno postaviti kao First Boot Device.

Ukoliko vam se pojavi poruka : OS not found,Install an OS on this hard drive ili neka slična poruka, nešto niste dobro uradili ili niste ubacili instalacioni CD Windows XP-a u CD-ROM . Ukoliko imate dva CD-ROM-a instalacioni CD je potrebno ubaciti u pravi CD-ROM ili DVD-ROM. Pokušajte ubaciti CD u drugi CD-ROM ili proverite podešavanja u biosu.

Ukoliko dobijete poruku Press any key to boot from CD....., pritisnite bilo koji taster da bi pokrenuli instalaciju ili će vam se pojaviti poruka OS not found.
U tom slučaju restartujete računar i budite brži pri pritiskanju neke tipke kad dobijete poruku Press any key.....

Ukoliko imate RAID kontroler, pripremite disketu sa drajverima koju ste dobili i kada vam se pojavi prvi ekran instalacije, ubacite tu disketu. Ukoliko imate CD, izbacite Win XP CD i ubacite taj CD.

Na prvom ekranu koji se pojavi pritisnuti ENTER. Drugi ekran koji se pojavi je XP Licenca. Ukoliko se slažete sa licencom i
želite nastaviti instalaciju OS-a pritisnite F8 taster.


Sledeći prozor pokazuje aktivne particije ukoliko ih ima.


Slika gore prikazuje jednu particiju


U večini slučajeva radi se o dve ili više particija. Preporučio bih da odaberete C particiju za instalaciju Windowsa XP, jer svi programi se pri instalaciji smeštaju na C disk (ukoliko vi ne želite drugačije).

Kada ste odabrali particiju na koju želite instalirati Win XP,pritisnite taster ENTER i otvoriće se prozor u kojem trebate odabrati način na koji će se formatirati disk- Fat 32 ili NTFS.
Odabirom neke opcije sa prethodne slike, počinje instalacija Windows XP operativnog sistema. Koliko dugo će se Windows instalirati zavisi od brzine vašeg računara i pojedinih komponenti.Sledeći prozor koji će vam se pojaviti biće ekran na kojem Microsoft obaveštava korisnike o novostima Windows XP OS-a!

Prvi sledeći prozor na kojem ćete imati mogućnosti da nešto podešavate izgleda ovako:


Svi sledeći prozori koji će se pojavljivati tražiće od vas "manje-više" slične stvari za podešavanje npr. jezička podesavanja,da li želite tastaturu sa određenim znakovima,podešavanje vremenske zone i sl.

Ukoliko propustite podesiti neke postavke kao što su jezik,vreme, tastatura i sl. ne trebate se zabrinjavati ,jer sve možete podesiti naknadno u Windows-u XP.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 214
Datum upisa : 23.08.2007

Pogledaj profil korisnika http://kompijteri.bestofforum.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu